Programare
Acasă Despre Noi

Despre noi

Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului “Alessandrescu- Rusescu” (INSMC) este unitatea de referinta in domeniul sanatatii mamei si copilului si se poate mandri cu rezultate notabile de-a lungul a peste jumatate de secol, in domeniile pediatrie, obstetrica-ginecologie, dar si cercetare.
Promisiunea noastră

Urmărim sa acordăm cea mai bună îngrijire medicală și să ducem tradiția calității oferite în institutul nostru mai departe.

INSMC este cunoscut ca fiind una dintre unitatile care ofera asistenta medicala zi si noapte in unitati spitalicesti si ambulatorii; ca unitate de invatamant medical superior (obstetrica-ginecologie, neonatologie si pediatrie), specializare si perfectionare postuniversitara, precum si invatamant pentru personalul mediu; cercetarea stiintifica (in domeniul sanatatii mamei si a copilului) este un obiectiv major al activitatii INSMC.

De asemenea este organul tehnico-metodologic al MS in cele 2 domenii (sanatatea mamei si copilului) si implicat in educatia pentru sanatate (promovarea sanatatii). In plus, este si coordonatorul unor programe nationale de sanatate a mamei si a copilului.

Prezenta la evenimentele nationale si internationale a colectivului, a transmis ca imbinarea experientei profesionale si a tehnologiei inovative, conduc catre cresterea calitatii serviciilor medicale si asistentei medicale, evolutia fiind vizibila si in cadrul perfomantelor acumulate in ultimii ani.

Centrul de Sănătate Mintală INSMC

Centrul de Sănătate Mintală INSMC este o secţie exterioară a Institutului National pentru Sanatatea Mamei şi Copilului “Alessandrescu- Rusescu”, cu sediul în Calea Griviţei 71, sectorul 1, Bucureşti.

Centrul de Sănătate Mintală  al INSMC a fost înfiinţat ca un centru model al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, pentru a oferi, copiilor cu dizabilităţi severe şi multiple şi celor cu probleme de sănătate mintală, servicii de diagnostic şi intervenţie multidisciplinară.A fost primul centru cu acest profil din ţară în care au fost trataţi copii cu autism şi alte dizabilităţi severe, etichetaţi drept irecuperabili, conform standardelor existente înainte de 1989. Echipa de profesionişti a centrului a fost pregătită, în cadrului unui program OMS de specializare, în domeniile: Terapia comportamentală şi Metode si programe de intervenţie interdisciplinară.

Centrul de Sanatate Mintala al INSMC este primul centru în care au fost introduse metode de terapie comportamentală în recuperarea copiilor cu TSA şi copiilor cu dizabilităţi mintale. Aici a fost tradus şi aplicat pentru prima oară în ţară Programul Portage de educaţie timpurie. Au fost dezvoltate programe speciale de recuperare pentru diferite categorii de copii cu dizabilităţi şi s-a înfiinţat prima clasă pentru copii autişti. De asemenea, au fost organizate şi susţinte cicluri de cursuri de formare în tehnici şi metode de evaluare psihologică şi metode de terapie comportamentală pentru psihologi, şi cursuri de formare în metodele de recuperare a copiilor cu dizabilităţi mintale pentru cadre medii din instituţiile sanitare şi de ocrotire a copilului.

Istoric

Institutul National pentru Sanatatea Mamei şi Copilului "Alessandrescu-Rusescu" este o unitate de referinta in domeniul sanatatii mamei si copilului.

1967

A fost înființat Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului.

1990

A primit numele “Alfred D. Rusescu” – de la corifeul pediatriei române.

2016

Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului “prof. Dr. A.Rusescu” devine Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului “Alessandrescu-Rusescu”.

Prezent

Au fost elaborate in decursul a 40 de ani numeroase cercetari in domeniul nutritiei copilului si a femeii gravide. S-au desfasurat de peste 20 de ani screeningul neonatal pentru hipotiroidie si fenilcetonurie si coordoneaza Programul National de Profilaxie subprogramul privind screeningul in fenilcetonurie (considerata boala rara) si hipotiroidie, beneficiind de specialisti in domeniu, expertiza de managment si evaluarea rezultatelor.

• participa in cadrul Programului National de Profilaxie la diagnosticul si tratamentul mucoviscidozei considerata boala rara

• asigura prin laboratorul de genetica diagnosticul bolilor genetice rare atat prenatal prin efectuarea de triplu test, cat si postnatal prin desfasurarea investigatiilor specifice.

• are o echipa multidisciplinara de specialisti care permite o abordare complexa a bolilor (medicopsihosocial).

• colaboreaza cu institute de cerectare in domeniul realizarii unor medicamente si produse alimentare, realizand produse specifice pentru pacientii cu anumite afectiuni rare.

• este implicat in elaborarea strategiilor Ministerului Sanatatii privind elaborarea Programelor Nationale de Profilaxie care includ si profilaxia bolilor rare cum sunt: Programul de screening al fenilcetonuriei si al hipotiroidiei, cel al prevenirii unor boli genetice, cel al diagnosticului si tratamentului mucoviscidozei.

• este implicat in stabilirea politicilor de sanatate precum administrarea de fier in prevenirea anemiei feriprive la copil si la femeia gravida , iodarea sarii pentru combaterea deficitului de iod.