Programare

Proiect ONCOGIN

Descoperirea si introducerea de metode noi de diagnostic, tratament si prognostic in domeniul oncoginecologiei prin identificarea unor biomarkeri revolutionari.

INFORMATII GENERALE

Titlu proiect complex: „Consortiu multidisciplinar pentru sustinerea competentelor de cercetare in diagnosticarea, tratarea si identificarea de factori predictivi ai afectiunilor maligne ginecologice”

Acronimul proiectului: ONCOGIN

Coordonator proiect: Dr. Suciu Nicolae

Competiția: „Proiecte Complexe realizate în consortii CDI” (PCCI), PN III, Programul 1, Subprogramul 1.2.

Autoritatea contractanta: Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI)

Cod Proiect: PN-III-P1-1.2-PCCDI2017-0833

Numar contract: 68PCCDI/2018

Coordonator: Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului Alessandrescu-Rusescu” (INSMC)

Durata proiectului: 05.04.2018-30.09.2020

PARTENERI

Institutii partenere in proiect:

Instituția coordonatoare: Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului Alessandrescu-Rusescu” (INSMC)

Director Proiect: Prof. Dr. Nicolae Suciu

P1 – Institutul Clinic Fundeni

P2 – Institutul Oncologic Prof.Dr.Alexandru Trestioreanu Bucuresti

P3 – Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila”, Bucuresti

P4 – Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara “Horia Hulubei” – IFIN-HH

OBIECTIVE

Scop: INSMC, avand rolul de coordonator al proiectului, impreuna cu cei 4 parteneri, au ca obiectiv descoperirea si introducerea de metode noi de diagnostic, tratament si prognostic in domeniul oncoginecologiei prin identificarea unor biomarkeri revolutionari.

Obiectivul principal al proiectului consta in depistarea unor noi cai de comunicare prin identificarea unor noi markeri de angiogeneza si a unor noi tinte de tratament imunologic cu scopul de a reduce/inhiba progresia tumorala.

Cele doua subproiecte au in comun activitati de cercetare, dezvoltare de modele si metode inovative, formare de resursa umana prin utilizarea în comun a infrastructurilor existente. Dezvoltarea unei terapii personalizate care sa abordeze noi tinte terapeutice ce vor fi identificate în cancerul de ovar folosind tehnici noi cum ar fi NGS (Next Generation Sequencing) pentru determinarea BRCA 1 si BRCA 2, microarray pentru miRNA si aplicarea unor instrumente bioanalitice avansate. Bazandu-se pe analize de imunohistochimie, imagistica speciala si genomica se urmaresc urmatoarele:

  1. formarea unor loturi de paciente;
  2. elaborarea unui algoritm de lucru care sa identifice pacientele care vor dezvolta chimiorezistenta;
  3. identificarea unui test de back-up utilizând analize multigenice coroborate cu metode imagistice.

Activitati specifice

Optimizarea fluxului de lucru si a metodelor de extractie ARN din probele de parafina, tesut proaspat inghetat, sange, in vederea realizarii experimentelor de biologie moleculară prevazute în proiect.

Criterii de selectie pentru pacienti cu carcinomatoza peritoneala in afectiuni maligne ginecologice.

Elaborare de modele conceptuale privind optimizarea metodelor de cultura a celulelor tumorale din peritoneu/ ascita.

Consolidarea consortiului si stabilirea activitatilor sinergice si complementare in studiul HIPEC in carcinomatoza peritoneala.

Selectarea si includerea in lot a pacientelor. – paciente cu carcinomatoză peritoneala candidate la citoreductie si HIPEC. – paciente cu recurenta dupa tratamentul chirurgical si cel chimioterapic initial.

Obtinerea de biospecimene (tesut tumoral, peritoneu si biopsie lichida/ ascita+ sange) de la paciente la care s-a realizat citoreductie si HIPEC. Caracterizarea anatomo-histologica a probelor tumorale/ peritumorale”.

Extractie de acizi nucleici (ARN/ ADN) din probele tisulare/ ascita/ ser obtinute

Prepararea si testarea preliminara a unor radiotrasori pentru imagistica de receptori prin PET in cancere de ovar si san.

Identificare de predictori moleculari ai raspunsului HYPERTHERMIC Intraperitoneal Chemotherapy (HIPEC) si studiul mecanismelor implicate in rezistenta la tratament in cancerul de ovar

Distribuie pe