Programare
Acasă Programe si proiecte Sa aflam cum se dezvolta vederea bebelusului

Sa aflam cum se dezvolta vederea bebelusului

Distribuie pe

Deoarece nu de putine ori am fost intrebata de parintii veniti cu nou-nascutul  la controlul pentru depistarea retinopatiei de prematuritate cum vede copilul lor, m-am gandit sa fac o scurta prezentare legata de modul de dezvoltare a vederii  copilului mic.

In cazul copiilor nascuti prematur, aceste etape de dezvoltare trebuie apreciate tinanad cont de varsta corectata( varsta reala exprimata in saptamani- nr de saptamani cu care s-a nascut mai devreme de termenul de 40s).

In uter-ochii incep sa se dezvolte din S4 de gestatie, in S16 incep sa perceapa lumina si sunt inregistrate miscari  usoare ale ochilor, dintr-o parte in alta,desi pleoapele fatului raman inca inchise.

In S26 pleopele se deschid si desi nu sunt prea multe lucruri de  vazut in pantece, ei incep sa reactioneze la modificarile de lumina din mediul inconjurator.

Un nou-nascut poate sa vada vag, la o distanta de 8-10cm de fata lui.

La nastere – copilul este foarte sensibil la lumina (de aceea  se poate observa ca are pupilele foarte mici), iar sistemul  vizual incepe sa fie stimulat si sa se dezvolte.

La varsta de o luna, acesta fixeaza fata parintilor si obiectele viu colorate situate la maxim un metru.

La varsta de doua luni, bebelusul poate sa urmareasca un obiect plimbat prin fata lui.

In primele luni, ochii pot avea probeleme de coordonare si putem observa o deviatie spre nas sau spre ureche si care de cele mai multe ori se va rezolva de la sine.

Daca aceste deviatii persista dupa varsta de 4-5 luni, atunci copilul trebuie adus  la control oftalmologic.

La varsta de 3- 4 luni, urmareste rapid miscarile, isi recunoaste parintii in camera si este momentul aparitiei primelor zambete.

La varsta de 5 luni vederea in profunzime este bine dezvoltata si copilul vede lumea in 3D. Intinde mana dupa obiecte situate atat la aproape cat si la distanta si deasemeni poate sa priveasca lumea de la fereastra.

In acest moment el are si vederea colorata destul de bine dezvoltata, poate diferentia culorile (mai ales rosu si verde) si poate avea preferinte.

In jurul varstei de 8 luni incep sa se tarasca, acest lucru crescand coordonarea mana-ochi.

La varsta de 9 luni, copiii pot aprecia distantele destul de bine, acesta fiind momentul in care incep sa se ridice.

Tot acum se definitiveaza si culoarea irisului, desi si dupa aceasta varsta mai putem observa uneori  modificari foarte usoare.

La varsta de 10 luni, vad si apreciaza suficient de bine pentru a prinde obiecte intre degetul mare si aratator.

La 12 luni, majoritatea copiilor se tarasc si incep sa mearga.

Acuitatea vizuala maxima este de 20/20, iar copiii au la nastere o acuitate vizuala de aproximativ 1/20, ajungand la vederea maxima in jurul vastei de 3-5 ani.

Parintilor ingrijorati ca la varsta de 1-2 luni, copilul lor nascut prematur nu-i urmaresc, le spun de mute ori, mai in gluma, mai in serios ca au prea multe pretentii de la el si sa aiba rabdare!                                                                                    

Dr Viulet Roxana                                  

Medic primar oftalmolog

Specialist  ROP

Distribuie pe