Analize Programare

SERVICIUL ESTE MOMENTAN INDISPONIBIL

Buletin pentru analize

Vă rugăm să introduceți codul primit in urma analizelor făcute la INSMC mai jos.

Codul se află pe partea dreaptă al buletinului de analize

Acasă Programe si proiecte Screeningul neonatal

Screeningul neonatal

Distribuie pe

UN EFORT MIC PENTRU O CAUZA MARE

Imediat dupa nastere,  copiii sunt investigati pentru depistarea  anumitor  afectiuni, fenilcetonurie, hipotiroidie, surditate, retinopatia prematurului, actiune numita  screening neonatal.

Importanta screeningului neonatal

Se recomanda ca toti copiii sa fie testati prin screening neonatal chiar daca acestia par sanatosi la nastere.  Depistarea unor afectiuni imediat dupa nastere si instituirea precoce a tratamentului pot preveni instalarea unor probleme de sanatate grave, precum afectarea cerebrala, cea a anumitor organe sau chiar  decesul.

In Romania,  prin Programele Nationale de Sanatate se efectueaza  la nou nascuti screeningul  pentru doua afectiuni metabolice si anume hipotiroidism congenital si fenilcetonurie ( PKU ), pentru surditate si cea  pentru depistarea retinopatiei prematurului.

Testarea pentru fenilcetonurie si hipotiroidism congenital

Testarea pentru fenilcetonurie  ( PKU ) depisteaza deficitul in metabolizarea aminoacidului fenilalanina  care este prezent in numeroase produse alimentare bogate in proteine,  fapt ce duce la un exces al acestui aminoacid in sange. Aceasta tulburare genereaza afectarea  grava a creierului.

In cazul hipotiroidismului congenital organismul nou nascutului nu produce hormoni tiroidieni in cantitate suficienta. Prin screening se evidentiaza afectiunea la nastere, iar copiii pot beneficia de un tratament hormonal, fapt ce impiedica aparitia unor efecte secundare  grave asupra cresterii si dezvoltarii .

Testul este simplu: inainte de parasirea maternitatii se recolteaza cateva picaturi de sange din calcaiul nou nascutului pe o hartie de filtru, proba  care se trimite la un laborator specializat pentru analiza.

Copiii ale caror rezultate sunt modificate (asa numite teste pozitive) sunt rechemati  pentru testare, fapt ce poate confirma sau infirma diagnosticul.

SUBPROGRAMUL NATIONAL DE SANATATE A COPILULUI – Interventia privind screeningul neonatal

Distribuie pe

Platforma online se află într-un proces de restructurare.