Analize Programare

SERVICIUL ESTE MOMENTAN INDISPONIBIL

Buletin pentru analize

Vă rugăm să introduceți codul primit in urma analizelor făcute la INSMC mai jos.

Codul se află pe partea dreaptă al buletinului de analize

Acasă Despre Noi

Despre noi

Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului “Alessandrescu- Rusescu” (INSMC) este unitatea de referinta in domeniul sanatatii mamei si copilului si se poate mandri cu rezultate notabile de-a lungul a peste jumatate de secol, in domeniile pediatrie, obstetrica-ginecologie, dar si cercetare.
Promisiunea noastră

Urmărim sa acordăm cea mai bună îngrijire medicală și să ducem tradiția calității oferite în institutul nostru mai departe.

INSMC este cunoscut ca fiind una dintre unitatile care ofera asistenta medicala zi si noapte in unitati spitalicesti si ambulatorii; ca unitate de invatamant medical superior (obstetrica-ginecologie, neonatologie si pediatrie), specializare si perfectionare postuniversitara, precum si invatamant pentru personalul mediu; cercetarea stiintifica (in domeniul sanatatii mamei si a copilului) este un obiectiv major al activitatii INSMC.

De asemenea este organul tehnico-metodologic al MS in cele 2 domenii (sanatatea mamei si copilului) si implicat in educatia pentru sanatate (promovarea sanatatii). In plus, este si coordonatorul unor programe nationale de sanatate a mamei si a copilului.

Prezenta la evenimentele nationale si internationale a colectivului, a transmis ca imbinarea experientei profesionale si a tehnologiei inovative, conduc catre cresterea calitatii serviciilor medicale si asistentei medicale, evolutia fiind vizibila si in cadrul perfomantelor acumulate in ultimii ani.

Istoric Institutul Național pentru Sanatatea Mamei si Copilului

Dupa cel de-al doilea razboi mondial, intr-o perioada in care populatia infantila era lovita de boli precum tuberculoza, distrofia si rahitismul, iar mortalitatea infantila era crescuta, profesorul doctor Alfred Rusescu a luptat pentru dezvoltarea pediatriei. Considerat intemeietor de scoala de pediatrie in Romania, el creeaza in 1946 Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului (IOMC), cu locatia la Leaganul “Sf. Ecaterina”, de la Arcul de Triumf. In 1950, IOMC se stabileste intr-o cladire noua de pe Bulevardul Lacul Tei, in acelasi loc cu Spitalul pentru Copii “Emilia Irza”.

In spitalele in care erau internati copii, mamele ramaneau alaturi de micutii pacienti, dar dormeau in incaperi separate. Profesorul Alfred Rusescu a militat ca mamele sa fie cazate langa copil, motiv pentru care a incercat, pe cat a fost posibil, sa le asigure paturi in aceleasi saloane. Profesorul stia mai bine ca oricine ca mamele ajuta la insanatosirea copilului, prin simpla lor prezenta alaturi de acesta. Din 1966, IOMC isi inceteaza functionarea. Abia in 1970, un grup de pediatri va duce mai departe preocuparile profesorului Rusescu pentru sanatatea mamei si a copilului. Doctorii Lidia Oradean, Virginia Russ si Ada Burlui organizeaza sectii de obstetrica-ginecologie, nou-nascuti si fiziologia copilului sanatos, iar la numai un an, institutului i se adauga o sectie de pediatrie. Noua echipa a facut eforturi semnificative pentru imbunatatirea starii de sanatate a femeii si copilului in Romania, la cresterea culturii sanitare a populatiei si astfel la scaderea impresionantului numar de decese inregistrate la acea vreme in randul copiilor sub 4 ani. Intre 1970 si 1971, IOMC a avut sediul in incinta Spitalului “Polizu”. In 1971, revine cu sediul la “Emilia Irza”, unde se gaseste si astazi. Profesorul Razvan Priscu, continuatorul de scoala al lui Alfred Rusescu, preia conducerea institutului si infiinteaza un colectiv de pediatrie sociala. Sub indrumarea sa au fost demarate mai multe studii in pediatrie.

Istoric Spitalul Clinic Polizu

In anul 1930, Asigurarile Sociale construiesc in Strada Polizu din Bucuresti un spital de chirurgie modern si bine dotat pentru vremea aceea. Asezat langa un hotel creat dupa planurile arhitectului Mincu, Spitalul Polizu era destinat initial ingrijirii muncitorilor asigurati, asa cum arata si basorelieful de la intrarea in spital, ce reprezinta muncitori primind asistenta medicala. Spitalul a fost construit dupa indicatiile celebrului chirurg Traian Nasta, care a condus Serviciul de chirurgie pana in 1943. 1945 este anul in care spitalul de chirurgie Polizu devine maternitate. In prima cladire a Spitalului Polizu exista o sala de operatie la etajul I, sali de nastere la etajul II si saloane de obstetrica-ginecologie la cel de-al treilea etaj. In acelasi an, la conducerea noii maternitati vine renumita obstetriciana Eufrosina Protopopescu Pache, profesor emerit. Ea va ramane la Polizu pana in 1949.

Prestigiul maternitatii a crescut o data cu anul 1950, cand la conducerea Spitalului Polizu vine obstetricianul Gheorghe Dumitrescu, elev al Scolii de la Filantropia.

Polizu devine in 1952 Departament de obstetrica-ginecologie in cadrul Institutului de Ocrotire a Mamei si Copilului.

Cladirea veche nu mai facea fata numarului din ce in ce mai mare de paciente, asa ca in 1954 se ridica o noua cladire moderna, bine dotata, care in epoca purta denumirea de Maternitatea “Ana Pauker”.

Director al Centrului de Cercetari Stiintifice Obstetrica-Ginecologie si sef de sectie in Spitalul Polizu este numit in 1957 prof. dr. Dan Alessandrescu. Prin eforturile sale, Polizu se transforma intr-o maternitate moderna, cu directii noi: imunologie, genetica, perinatologie, oncologie, tratamentul malformatiilor genitale.

Alessandrescu infiinteaza primul serviciu de anestezie pentru femei (1959) si nou-nascuti (1961) din Romania.

Incepand cu anii 1968-1969, la Spitalul Polizu au loc primele interventii oncologice intr-un spital de obstetrica-ginecologie din tara.

Dupa 1990, prof. dr. Gabriel Banceanu, elev al lui Dan Alessandrescu, preia conducerea maternitatii si a clinicii.

In anii ce vor urma continua perfectionarea directiilor initiate de Alessandrescu in asistenta neonatologica, anestezia ginecologica, operatiile laparoscopice si investigatiile de specialitate precum histeroscopia.

Spitalul Polizu este recunoscut in istoria medicinei romanesti ca fiind leaganul scolii de neonatologie. Pentru ca aici a luat fiinta, in anii ’70, neonatologia, specialitatea medicala dedicata studiului fatului si al nou-nascutului pana in a 28-a zi de viata. Dupa 1990, aici s-au derulat toate programele de initiere si perfectionare in neonatologie din tara noastra, coordonate de medici specializati din Statele Unite ale Americii.

1990 este anul in care numele Institutului este completat cu cel al profesorului care a creat o adevarata scoala de pediatrie, Alfred Rusescu. De-a lungul timpului, institutului i s-au adaugat alte trei departamente: Maternitatea Polizu (obstetrica), Centrul pentru depistarea cancerului genito-mamar si Laboratorul de Sanatate Mintala.

In anul 2016 Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului “Prof. Dr. A. Rusescu” devine Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului “Alessandrescu-Rusescu”.

De-a lungul existentei sale, la INSMC s-au efectuat cercetari referitoare la consultatia prenatala si dirijarea travaliului, la cunoasterea vietii fatului, stimularea alimentatiei la san a sugarului, ortodontie, depistarea unor boli aparute in perioada prenatala si a unor deficiente somatopsihice la copii si criterii de diagnostic si tratament in boli acute si cronice ale copilului.

 

Istoric

Institutul National pentru Sanatatea Mamei şi Copilului "Alessandrescu-Rusescu" este o unitate de referinta in domeniul sanatatii mamei si copilului.

1967

A fost înființat Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului.

1990

A primit numele “Alfred D. Rusescu” – de la corifeul pediatriei române.

2016

Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului “prof. Dr. A.Rusescu” devine Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului “Alessandrescu-Rusescu”.

Prezent

Au fost elaborate in decursul a 40 de ani numeroase cercetari in domeniul nutritiei copilului si a femeii gravide. S-au desfasurat de peste 20 de ani screeningul neonatal pentru hipotiroidie si fenilcetonurie si coordoneaza Programul National de Profilaxie subprogramul privind screeningul in fenilcetonurie (considerata boala rara) si hipotiroidie, beneficiind de specialisti in domeniu, expertiza de managment si evaluarea rezultatelor.

• participa in cadrul Programului National de Profilaxie la diagnosticul si tratamentul mucoviscidozei considerata boala rara

• asigura prin laboratorul de genetica diagnosticul bolilor genetice rare atat prenatal prin efectuarea de triplu test, cat si postnatal prin desfasurarea investigatiilor specifice.

• are o echipa multidisciplinara de specialisti care permite o abordare complexa a bolilor (medicopsihosocial).

• colaboreaza cu institute de cerectare in domeniul realizarii unor medicamente si produse alimentare, realizand produse specifice pentru pacientii cu anumite afectiuni rare.

• este implicat in elaborarea strategiilor Ministerului Sanatatii privind elaborarea Programelor Nationale de Profilaxie care includ si profilaxia bolilor rare cum sunt: Programul de screening al fenilcetonuriei si al hipotiroidiei, cel al prevenirii unor boli genetice, cel al diagnosticului si tratamentului mucoviscidozei.

• este implicat in stabilirea politicilor de sanatate precum administrarea de fier in prevenirea anemiei feriprive la copil si la femeia gravida , iodarea sarii pentru combaterea deficitului de iod.

Platforma online se află într-un proces de restructurare.